Liikkuva vanhempainyhdistys

Vanhempainyhdistys voi omalta osaltaan edistää liikunnallisten elämäntapojen omaksumista, järjestää liikunnallisia tapahtumia, hankkia välineitä sekä näyttää esimerkkiä omalla liikunnallisuudellaan.

Kävelevä kokous

Töissä istutun päivän jälkeen ei ole kiva mennä istumaan vanhempainyhdistyksen kokoukseen. Pitäkää kokous kävellen. Lenkkarit jalkaan ja polulle puhumaan asioista. Pöytäkirjan voi kirjata lenkin jälkeen. Parhaat ideat syntyvät usein lenkillä raittiissa ulkoilmassa.Näin järjestän kävelykokouksen.

Lapsille voi myös järjestää liikunnallista puuhaa vanhempien kokouksen ajaksi. Yksi jäsen voi vuorotellen leikittää lapsilla esimerkiksi omasta lapsuudestaan tuttuja pihapelejä tai järjestää temppuradan koulun liikuntatiloihin.

Esimerkkejä vanhempainyhdistysten toimintaan

Pihaleikit kunniaan!

Vanhempainyhdistys voi suunnitella yhdessä koulun kanssa pihaleikkitapahtuman tai lapsia voidaan kannustaa leikkimään pihaleikkejä välitunneilla. Vanhemmat ja opettajat voivat samalla opettaa lapsille oman lapsuutensa pihaleikkejä.

Urheiluvälineiden vaihtotapahtuma tai kirpputori

Vintit ja kellaritilat tyhjiksi pieniksi jääneistä luistimista ja monoista! 

Urheiluvälineiden kunnostustalkoot

Kuinka moni osaa teroittaa luistimet? Onko suksien voitelu tuttua?  Entä käytettyjen urheiluvälineiden kunnostus? 

Pyörä-, patikka-, melonta-, hiihto- tai uintiretki 

Liikunnan merkeissä voidaan järjestää monenmoisia retkiä lähiympäristöön tai kauemmaksikin. 

Heijastinsuunnistus / yösuunnistus

Taskulampun kanssa hämärässä liikkuminen tuo suunnistukseen jännitystä.

Urheilijan vierailu koululla

Urheilijaidolin vierailu koululla kannustaa lapsia liikkumaan. Vierailulle voidaan kutsua myös harvinaisempien urheilulajien edustajia; näin voidaan samalla esitellä eri lajeja. Koululla voisi olla myös oma kummiurheilija. 

Liikuntakummi-toiminta

Vanhempainyhdistys voi välittää vapaaehtoisia liikuntakummeja vähän liikkuville lapsille tai lapsille, jotka tarvitsevat kannustusta liikuntaharrastuksen aloittamiseen.

Kerhotoiminta

Liikunnan merkeissä voidaan järjestää monenlaista kerhotoimintaa. Vanhempainyhdistys voi myös järjestää esimerkiksi paikallisen urheiluseuran kanssa koululla aamujumpan tai välituntien aikana lapsille liikuntatuokioita.

Koulun liikuntatoiminnan tukeminen

Vanhempainyhdistyksen kannattaa olla mukana tukemassa koulun järjestämiä liikuntapäiviä, -tapahtumia ja harrastustoimintaa. Tapahtumissa tarvitaan aikuisia monenlaisen toiminnan järjestämiseen.

Koulun piha liikuntaan innostavaksi

Vanhempainyhdistys voi olla mukana kunnostamassa koulun pihaa viihtyisäksi ja liikuntaan innostavaksi. Vanhempainyhdistys voi myös hankkia koulun pihalle liikuntavälineitä, esimerkiksi koripallokoreja, palloja tai hyppynaruja.

Unelmien liikuntapäivä 10.5. on kaikenlaisen liikkumisen Pop up -päivä. Tapahtumakalenteri.

Koululaisten pyöräilymerkki

Tutustu tästä pyöräilykasvatuksen kokonaisuuteen, joka on suunniteltu erityisesti peruskoulun kolmelle ensimmäiselle luokka-asteelle. 

Pyörällä kouluun -päivä 9.5.18

Posket punaisiksi

-toiminnallinen vanhempainiltamalli

Lue lisää


 

Mitä ennen leikittiin?

Suomen Vanhempainliitto järjesti keväällä
2004 liikuntamuistokyselyn, jossa vanhempainyhdistysten välityksellä
vanhempia pyydettiin tekemään pienen aikamatkan omaan lapsuuteensa. Oppilaat toimivat haastattelijoina ja tutustuivat samalla omien vanhempiensa ja sukulaistensa lapsuuteen. Mitä silloin ennen  leikittiin ja tehtiin vapaa-ajalla? Miten liikuttiin yhdessä?

Mitä ennen leikittiin?

Vanhempainiltoihin

Terve koululainen -hankkeen

aineistot ja videot

Opetukseen tai vanhempainiltoihin sopivat animaatiovideot aiheina: istuminen, liikkuminen, ravinto, uni ja lepo, liikuntaturvallisuus ja verryttely. 

Vertaisohjaajakoulutusta oppilaille (4-9 lk)

Välkkäri-koulutus (3 h)

Järjestä tapahtuma -koulutus (2-3h)

Ota yhteyttä näistä tilauskoulutuksista omaan Liikunnan aluejärjestöösi.

 

 

© Suomen Vanhempainliitto ry. Perustettu 1907. Ekstranet Palaute Sivukartta Opetushallitus Opetusministeriö RAY